De 10 beste tips om je spreekangst te verslaan

10 augustus 2023

/

Blogs

Spreekangst overwinnen met 360talk

Heb je ooit te maken gehad met die knagende angst vlak voor een presentatie? Vooral voor professionals die regelmatig voor publiek staan, kan spreekangst een enorme hindernis zijn. Maar hier is het goede nieuws: spreekangst is te verslaan. Ontdek in dit artikel 10 waardevolle tips die je kunnen helpen om je spreekangst te verslaan en je presentatievaardigheden te verbeteren.

Wat is spreekangst?

Spreekangst is de angst of vrees om te spreken voor publiek. Het kan zich uiten in verschillende symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillende handen, een droge mond, een verstikkend gevoel en het vergeten van woorden.

Deze angst kan ervoor zorgen dat sommige mensen vermijdingsgedrag vertonen. Ze vermijden situaties waarin ze moeten spreken voor een groep.

Waar komt spreekangst vandaan?

Spreekangst kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit negatieve ervaringen in het verleden. Voorbeelden zijn een vernederende ervaring tijdens een presentatie, kritiek van anderen of het gevoel van beoordeeld te worden. Ook kunnen bepaalde persoonlijkheidskenmerken bijdragen aan het ontstaan van spreekangst.

Voorbeelden hiervan zijn perfectionisme of een laag zelfvertrouwen. Persoonlijke ervaringen met spreekangst kunnen ook een rol spelen. Als iemand in het verleden negatieve reacties heeft gekregen op zijn of haar presentaties, kan dit angst veroorzaken.

10 tips om spreekangst te verslaan

Met de juiste tips en technieken kun je jouw verhaal verbeteren. In de volgende sectie delen we 10 praktische tips die je kunnen helpen om je spreekangst te overkomen. Deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring in het coachen van sprekers.

 1. Ga op onderzoek uit
  Het is belangrijk om te begrijpen waar je spreekangst vandaan komt. Is het angst voor kritiek, afwijzing of het maken van fouten? Onderzoek of de onzekerheden die je voelt nog waar zijn.
  Je bent alweer een paar jaar ouder. Is de opmerking van twee jaar geleden nog wel juist? Of is dit inmiddels niet meer op jou van toepassing?
 2. Definieer wat spreekangst voor jou betekent
  Wat betekent spreekangst voor jou? Identificeer je specifieke angsten en zorgen. Door ze te benoemen, kun je doelgericht werken aan het overwinnen ervan.
 3. Bereid je goed voor
  Een goede voorbereiding is de sleutel tot een goede presentatie. Maak een duidelijke structuur voor jouw presentatie. Oefen je tekst en zorg ervoor dat je de materie goed beheerst. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer vertrouwen je zult hebben.
 4. Visualiseer succes
  Visualiseer jezelf succesvol spreken voor een publiek. Stel je voor dat je kalm en zelfverzekerd bent. Dat je boodschap helder overkomt en dat je positieve reacties ontvangt. Door jezelf voor te stellen hoe het voelt om succesvol te spreken, train je je brein om dit werkelijkheid te maken.
 5. Ademhalingstechnieken gebruiken
  Ademhalingstechnieken kunnen helpen om je zenuwen onder controle te houden. Neem diepe, langzame ademhalingen om jezelf te kalmeren voordat je begint met spreken. Adem ook rustig tijdens je presentatie om ontspannen te blijven.
 6. Wees zacht voor je onzekerheid
  Er is altijd een deel in je dat onzekerheid voelt. Praat tegen dat gedeelte van jezelf als een kind en wees er niet te hard voor. Reken jezelf dus ook niet af op een paar kleine ‘foutjes’.
  Iedereen wil zich graag ontwikkelen, en daar is niks mis mee. Maar zie ook in wat je al bereikt hebt en wees niet te hard voor jezelf.
 7. Begin klein
  Als spreken voor een groot publiek heel erg overweldigend voelt, begin dan klein. Oefen met spreken voor een klein groepje vrienden of collega’s. Bouw langzaam op naar grotere groepen. Dit geeft je de kans om vertrouwen op te bouwen en je vaardigheden te verbeteren.
 8. Zoek ondersteuning
  Het kan nuttig zijn om ondersteuning te zoeken bij het overkomen van spreekangst. Dit kan een coach, mentor of zelfs een spreekangst therapeut zijn. Zij kunnen je helpen om je angsten te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.
 9. Stop met overcompenseren
  Als je extra je best gaat doen om te bewijzen dat je iets niet bent, kom je ongeloofwaardig over. Het is belangrijk om in reine te komen met je onzekerheden. Ga er staan, ervaar het en accepteer eventuele onzekerheden die erbij komen kijken. Dat is geen quick fix, dat moet je echt gaan trainen.
 10. Blijf oefenen
  Oefening baart kunst. Blijf oefenen met spreken voor een groep, zelfs als het ongemakkelijk aanvoelt. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Door regelmatig te oefenen, zul je merken dat je steeds meer vertrouwen krijgt.

Spreekangst trainingen en therapieën

Als je merkt dat je spreekangst ervaart, zijn er verschillende opties. Er zijn trainingen en therapieën beschikbaar om je te helpen deze angst te overwinnen. Deze kunnen variëren van workshops en cursussen tot individuele therapiesessies. Deze trainingen zijn speciaal ontworpen voor mensen met spreekangst.

Spreekangst trainingen kunnen je helpen om je vaardigheden als spreker te verbeteren. Ze vergroten ook je zelfvertrouwen. Je leert omgaan met je angst en krijgt praktische tips en oefeningen. Deze maken je presentaties effectiever en overtuigender. Deze trainingen worden vaak gegeven door ervaren sprekers of presentatie coaches. Ze zijn gespecialiseerd in spreekangst.

Als je diepe spreekangst hebt, kan therapie helpen. Een therapeut helpt je de oorzaak te vinden. Je leert hoe je je angst kunt aanpakken. Dit kan met ademhalingsoefeningen of andere technieken.

Conclusie spreekangst verslaan

Spreekangst is een veelvoorkomend probleem. Het weerhoudt veel mensen ervan om succesvolle presentaties te geven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om spreekangst te overkomen. Een van de eerste stappen is het begrijpen van waar deze angst vandaan komt. Door te achterhalen waar jouw angst vandaan komt, kun je gericht werken aan het overwinnen ervan.

Een spreekangst training kan een effectieve manier zijn om je vaardigheden te verbeteren. Je leert technieken en vaardigheden om met spreekangst om te gaan. Je krijgt praktische tips en oefeningen. Deze maken je presentaties effectiever en boeiender. Een training biedt de mogelijkheid om te oefenen in een veilige omgeving. Je ontvangt feedback van een professional, wat helpt bij het vergroten van je zelfvertrouwen.


Terug


Bericht delen?


Over 360talk
360talk traint jou en je team in online en offline presenteren zodat je helemaal klaar bent voor voor de hybride wereld van morgen.

Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Recente tips

Categorieën

Alle tips

Power podcasts

Blogs

In de media