(online) Energielek voorkomen

26 oktober 2021

/

Blogs

Image

Wij krijgen heel vaak de vraag: ‘’Hoe zorg je ervoor dat de energie hoog blijft tijdens een presentatie of meeting?’’. Dit is een vraag die nu, met Corona, alleen nog maar meer gesteld wordt. En dat is logisch. Met al die online meetings is het niet gek dat je na een uur toch echt wel het grootste deel van je concentratie en energie hebt verbruikt. Een energielek dus.

Gelukkig heeft Gijs hier een aantal handige tips voor. Volgens hem is het namelijk het belangrijkste om te beseffen dat mensen elkaar spiegelen. Begint er één collega te gapen? Dan gaapt binnen de kortste keren de rest ook. Zak je weg met je stem terwijl je presenteert? Dan zakt de energie bij de luisteraars ook weg. Om dit te voorkomen geeft Gijs je drie gouden tips:

  1. Geef gas!: De energie zit hem vooral ook in de energie in je lichaam. Dus wees fit, wees voorbereid en heb er zin in. Ga er desnoods even bij staan of laat je collega’s even staan.
  2. Speak up: Praat iets harder online, niet in volume, maar geef iets meer kracht mee met je woorden. Energie wekt namelijk energie op.
  3. Rouleren kun je leren: Online is lichaamstaal een stuk moeilijker te zien dan fysiek. Zeker als mensen vanuit thuis inbellen, is de kans dat ze in een inactieve houding zitten veel hoger. Daardoor weet je niet wie er wél en wie er niet aan het opletten is. Zorg daarom dat je veel rouleert met beurten zodat je iedereen alert houdt. Want als je weet dat je aan de beurt komt, let je op.

En dan heeft Jonas nog een tip voor de worst-case scenario: het is vrijdagmiddag half 4. Het is 30 graden buiten en mensen verlangen al naar het weekend, maar jij moet je presentatie nog geven. Een grotere kans op een energielek ga je niet krijgen… tenzij je slim inspeelt op je luisteraars. Vraag ze naar mooie herinneringen of hun passies. Daar kunnen mensen niet niet enthousiast op reageren. En als je je luisteraars een beetje kent, tap je precies op het juiste vat in.


Terug


Bericht delen?


Over 360talk
360talk traint jou en je team in online en offline presenteren zodat je helemaal klaar bent voor voor de hybride wereld van morgen.

Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Recente tips

Categorieën

Alle tips

Power podcasts

Blogs

In de media