14 september 2021
/
Blogs

Presenteren is zinloos. Klinkt raar hé, uit onze mond?
Misschien herken je dit wel vanuit je studietijd of binnen je vakgebied. Er is een onderwerp dat behandelt moet worden en de opdracht luidt ‘ga voor de groep staan en geef informatie’. Kortom: ga maar zenden.
Dit is, om zoveel redenen, doodzonde. Je hebt een groep personen tegenover je met elk hun eigen interesses en ervaringen, en daar doe je niks mee. Het enige wat er gebeurt is dat ze passief jouw informatie zitten te consumeren. En dat is dodelijk vermoeiend.
Het kan anders.
We moeten veel meer leren hoe we met elkaar in gesprek gaan dan dat we leren hoe we moeten zenden. Wat veel mensen doen is hun mening geven, in plaats van het gesprek aangaan met het publiek en vragen stellen. Maar eigenlijk zou je de discussies veel meer moeten faciliteren. In je werkzame leven houd je toch ook niet alleen maar monologen tegen je collega’s? Waarom wel tijdens een presentatie?
Het bevragen van de waarheid zou veel meer voorrang moeten krijgen dan het geven van meningen. Zo gaan mensen écht met elkaar in gesprek. We hebben een aantal tips voor je zodat je hier direct mee kunt beginnen:
- Voorkom schijncommunicatie: Tussen veel presentatietips staat dat je moet beginnen met een vraag. Wij categoriseren dit als schijncommunicatie. Je vraagt het alleen om een bruggetje te slaan naar de informatie die jij komt vertellen.
- Toon oprechte interesse in je publiek: Moet je pitchen, begin dan dus niet met ’Wie is hier op de fiets? Oh, wat toevallig. Ik heb een fiets ontwikkeld!’. Dit is zo’n voorbeeld van schijncommunicatie. Vraag eens aan iemand op rij één hoe hij zich het liefst verplaats naar zijn werk en waarom?
- Iemand centraal voor hele zaal. Stel je oprechte vraag van hierboven bijvoorbeeld aan iemand op rij één. Dan zal het hele publiek deze vraag voor zichzelf beantwoorden. Met één vraag een paar honderd mensen activeren!
Inmiddels moeten we de eerste quote misschien een beetje nuanceren: presenteren is niet zinloos, mits je het gesprek aangaat met jouw publiek. Discussiëren en gesprekken voeren is namelijk veel belangrijker dan het overdragen van jouw mening op de rest. Toch?
Terug
Bericht delen?
Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Presenteren op de radio, hoe werkt het? – 360talk show

Grappen recyclen, mag dat? – 360talk show

Het vinden van je persoonlijke verhaal, hoe dan? – 360talk show

Stopwoordjes, hoe kom je er vanaf? – 360talk show

Hoe ga je om met spanning voor een presentatie? – 360talk show
Alle berichten
Power podcasts
Tips
Blogs
Artikelen