Storytelling, de kracht van verhalen in communicatie

15 september 2023

/

Blogs

Storytelling presentatie

Ooit het gevoel gehad dat je woorden niet de impact hebben die je voor ogen had? Dat je boodschap verloren gaat in de ruis? Storytelling kan de sleutel zijn tot krachtigere, gedenkwaardige communicatie.

Als je als professional je presentatievaardigheden wilt verbeteren, biedt storytelling je de tools om je publiek echt te bereiken en te boeien. In dit artikel duiken we diep in de wereld van storytelling en ontdekken we hoe het jou kan transformeren tot een overtuigende spreker.

Wat is storytelling?

Storytelling is een techniek waarbij verhalen worden gebruikt om informatie over te brengen, mensen te boeien en emoties op te roepen. Het is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van menselijke communicatie. Verhalen werden vroeger gebruikt om kennis en ervaringen door te geven. Nu wordt het toegepast in marketing, presentaties en persoonlijke verhalen.

De kracht van verhalen in communicatie

Storytelling is krachtig omdat ons brein geprogrammeerd is om verhalen te begrijpen en te onthouden. Wanneer we naar een verhaal luisteren, worden verschillende delen van ons brein geactiveerd. Dit helpt ons om ons in te leven in het verhaal en de emotionele impact ervan te ervaren. Bovendien zorgen verhalen ervoor dat informatie beter wordt onthouden.

Waarom storytelling gebruiken?

Storytelling maakt jouw boodschap memorabel. Door informatie in een verhaal te verpakken, blijft het beter hangen. Het helpt ook om een emotionele verbinding te maken met je publiek.
Daarnaast maakt story telling complexe informatie toegankelijker en begrijpelijker. Het delen van een persoonlijk verhaal kan ook bijdragen aan de geloofwaardigheid en het vertrouwen bij je publiek.

Corporate storytelling: het merkverhaal

In de zakenwereld heeft storytelling een speciale plek veroverd onder de noemer ‘corporate storytelling’. Het gaat hierbij niet alleen om het vertellen van een boeiend verhaal, maar om het weven van het merk, de missie, visie en waarden van een bedrijf in dat verhaal.

Bedrijven zoals Heineken en KLM hebben de kracht van verhalen gebruikt om een emotionele band met hun klanten te creëren. Neem bijvoorbeeld Heineken, die via hun reclamecampagnes verhalen vertelt over vriendschap en samenzijn, waardoor ze zichzelf positioneren als meer dan alleen een biermerk. Of denk aan KLM, wiens campagnes verhalen vertellen over de vreugde van reizen en het ontdekken van nieuwe plaatsen, wat hen helpt een diepere connectie met hun klanten te maken.

Corporate storytelling gaat verder dan alleen marketing. Het helpt medewerkers om de visie van het bedrijf te begrijpen en zich meer betrokken te voelen. Het geeft ook klanten een reden om zich met een merk te identificeren en trouw te blijven.

Beter presenteren door verhalen vertellen

Hoe pas je storytelling toe?

Om verhalen in je communicatie toe te passen, is het belangrijk om een duidelijke boodschap te hebben. Bepaal de structuur van je verhaal en maak het levendig en beeldend. Gebruik concrete voorbeelden en beschrijvende details. Experimenteer met verschillende technieken en vraag feedback om je verhaal te verbeteren.

Tips voor effectieve storytelling

 1. Ken je publiek: voordat je begint met vertellen, is het essentieel om je publiek te begrijpen. Wat zijn hun interesses, behoeften en verwachtingen? Pas je verhaal aan om aan hun verwachtingen te voldoen.
 2. Begin met een haak: vang de aandacht van je publiek met een krachtige opening. Dit kan een intrigerend feit, een vraag of een persoonlijk verhaal zijn.
 3. Ontwikkel personages: als je een verhaal vertelt, breng dan je personages tot leven. Laat je publiek zich identificeren met de mensen in je verhaal.
 4. Weef emoties in je verhaal: emoties zijn krachtige instrumenten in storytelling. Laat je publiek de emoties voelen die je probeert over te brengen.
 5. Houd het eenvoudig: vermijd jargon en complexe terminologie. Houd je verhaal begrijpelijk voor een breed publiek.
 6. Gebruik visuele elementen: voeg visuele elementen toe aan je verhaal, zoals afbeeldingen of grafieken, om je verhaal te versterken.
 7. Creëer conflict en resolutie: elk goed verhaal heeft een element van conflict en een resolutie. Laat zien hoe uitdagingen zijn overwonnen en problemen zijn opgelost.
 8. Oefen en verbeter: goede storytelling is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Oefen regelmatig en vraag om feedback om je verhalen steeds beter te maken.
 9. Blijf authentiek: authenticiteit is cruciaal in storytelling. Wees eerlijk en oprecht in je verhalen.
 10. Roep actie op: sluit je verhaal af met een oproep tot actie. Wat wil je dat je publiek doet na het horen van je verhaal?

Het effect van storytelling in Content Marketing

Storytelling werkt zeer effectief als het gaat om content marketing. Het stelt je in staat om jouw product of dienst op een hoger niveau te tillen door een goed verhaal te vertellen dat resoneert met jouw doelgroep. Laat me je een voorbeeld van storytelling geven.

Stel je voor dat je een corporate story wilt vertellen om je merk te versterken. Je kunt beginnen met het delen van een persoonlijk verhaal over hoe jouw bedrijf begon en welke uitdagingen het heeft overwonnen. Dit persoonlijke verhaal zal niet alleen de betrokkenheid vergroten, maar ook een diepere connectie met je publiek creëren.

De kracht van storytelling in content marketing is dat het jouw boodschap op een unieke en memorabele manier overbrengt, waardoor je de aandacht van jouw doelgroep vasthoudt en een blijvende indruk maakt. Het draait allemaal om het vertellen van jouw verhaal op een manier die impact heeft.

Cursussen en trainingen

Wil je meer leren over storytelling? Er zijn verschillende cursussen en trainingen die je kunnen helpen. Bij 360talk begrijpen we de kracht van een goed verhaal.

 • Onze training spreken in het openbaar duikt diep in de technieken van storytelling, zodat je jouw publiek kunt boeien en overtuigen.
 • Voor professionals die hun online presentatie vaardigheden willen aanscherpen, is onze masterclass voor online gespreksleiders een uitstekende keuze. Hierin combineren we de principes van storytelling met de unieke uitdagingen van online communicatie.
 • Als je op zoek bent naar persoonlijke begeleiding, biedt onze presentatie coaching 1-op-1 je de kans om samen met een expert je verhaal te verfijnen.

Ontdek de kunst van het vertellen met 360talk en maak van elk verhaal een meesterwerk!

Conclusie

Storytelling is een krachtige tool in communicatie en presentaties. Door gebruik te maken van verhalen kun je je boodschap op een boeiende en memorabele manier overbrengen. Door aandacht te besteden aan je verhaalstructuur, het gebruik van emoties en het toevoegen van zintuiglijke waarnemingen, kun je je publiek beter betrekken en je verhaal laten beklijven.

Wil je graag meer leren over storytelling en hoe je dit kunt toepassen in je presentaties en communicatie? Dan zijn er verschillende cursussen en trainingen beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.


Terug


Bericht delen?


Over 360talk
360talk traint jou en je team in online en offline presenteren zodat je helemaal klaar bent voor voor de hybride wereld van morgen.

Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Recente tips

Categorieën

Alle tips

Power podcasts

Blogs

In de media