Image

Wietse Bijma

ziet leiderschap als het positief beïnvloeden van jezelf en je omgeving. Als bevlogen en ervaren trainer gelooft hij in openheid, kwetsbaarheid en motivatie. Zelf neemt hij dat samen met een bak energie ook mee in zijn trainingen.

Niche:

leiderschap

Ervaring:

15+ jaar

Specialiteit:

koppeling met de praktijk

Example

“Kaken op elkaar en springen maar”

Leiderschap in communicatie

Na een lange carrière als teamleider en trainingsmanager waagt Wietse Bijma in 2021 de sprong om volledig voor zijn eigen bedrijf One4Development te gaan.

Dan heeft hij zijn strepen al verdiend: de jaren daarvoor rolde hij in 14 landen een succesvol leiderschapsprogramma uit voor klantenservice gigant Transcom.

Een geslaagde training

In zijn trainingen gaat Wietse altijd op zoek naar de vraag die hij leerde stellen tijdens zijn studie psychologie: wat drijft mensen? Wietse: ‘Mijn natuurlijke interesse in mensen en hun gedrag hebben ervoor gezorgd dat ik twintig jaar na de start van mij studie hier sta.

Voor mij is een training geslaagd als de klant tevreden is, uiteraard. Maar vooral als ik zie dat het kwartje gevallen is. Dat mensen zelf ook snappen wat ze drijft, ze inzicht krijgen in hun eigen gedrag en hun valkuilen op tijd opmerken.

De mooiste transformaties zijn de mensen die schuchter binnenkomen en met geloof in zichzelf de deur weer uit gaan een paar uur later.

Valkuilen en krachten

Weerstand tijdens een presentatie training, die soms een halve dag duurt en een andere keer onderdeel is van een langer traject, vindt Wietse geen probleem. ‘Het is normaal om weerstand te voelen. Niet te willen veranderen.

Als mensen er dan toch voor gaan, dan gebeurt er iets. Tijdens mijn trainingen geldt: weerstand is prima, negativiteit niet.’ Wietse gaat tijdens elke training voor een basis van veiligheid. Daar horen duidelijke afspraken bij over proces, tempo en geheimhouding.

Zijn grootste kracht? De koppeling maken met de praktijk. Wietse: ‘Een model of een bepaald principe kan een mooie kapstok zijn om iets duidelijk te maken voor een groep.

Maar juist de koppeling met de dagelijkse praktijk geeft mijn trainingen een grote meerwaarde. Deelnemers gaan aan het einde van de dag of een traject met concrete acties de deur uit.’