23 november 2021
/
Blogs

Lastige vragen kun je altijd krijgen tijdens je presentatie, dat hoort er nou eenmaal bij. Zeker omdat een presentatie niet alleen maar gaat om zenden, maar juist om het gesprek aan te gaan. En als je je goed hebt voorbereid dan zul je deze vragen vaak ook goed kunnen beantwoorden.
Maar dan zijn er ook altijd nog personen die het nodig vinden om de flow te verstoren. Niet uit nieuwsgierigheid naar het onderwerp, maar met de intentie om de gespreksleider uit te dagen of het publiek uit hun concentratie te halen. We noemen ze ‘’hecklers’’. Dit komt je misschien bekend voor van de middelbare school of tijdens je studie. Maar zelfs in het bedrijfsleven komen hecklers voor.
Gijs herkent deze figuren uit zijn komedie tijd. Mensen die grappiger willen zijn dan de comedian. Dat ze vaak niet grappig zijn is één ding, maar ze storen je enorm in de opbouw van je grap en halen je uit je flow. Dat kan soms wel wat geestigs opleveren. Maar er is een hele dunne lijn tussen grappig op een heckler reageren en hem genadeloos met de grond gelijk maken. Op zo’n moment kun je de sympathie van je publiek in één ogenblik kwijtraken.
Dit werkt ook zo tijdens presentaties. Als een heckler zijn of haar entree maakt, dan is het eerst een kleine sensatie. En als het dan nog grappig wordt is het mooi meegenomen. Maar je moet als gespreksleider je ego uitzetten en niet de persoon willen neerhalen. Want je hoeft maar een klein stapje te ver te gaan en dan keert het publiek zich tegen je.
Hiervoor heeft Gijs een tip, een trucje om in drie rondes van een heckler af te komen. De basis is altijd dat je de spelregels uitspreekt: ik ben de gespreksleider, we gaan dit doen, we hebben er zo lang voor en dit is ons doel:
- Dan komt de heckler er tussendoor en begint over een punt die nog lang niet aan bod komt. Hier speel je op in door deze persoon met een hele grote glimlach weer op de spelregels te wijzen. ‘Leuk dat je al begint over punt acht, maar we zouden het volgens dit stramien doen. Dat hebben we afgesproken toch?’ Je wilt nu terug horen ‘Ja daar heb je gelijk in’. Want dan heb je commitment en kruipt de heckler terug in zijn hok.
- Als de heckler na een poosje weer tevoorschijn komt, dan moet je diegene toch iets strenger toespreken, in de trant van ‘Daar ben je weer. Ik ben blij dat je betrokken bent, maar dit is niet de afspraak en ik vind het nu vervelend worden voor de rest’. Dit is een belangrijke nuance, want daarmee maak je diegene verantwoordelijk voor de groepsdynamiek.
- De kans is groot dat de heckler in de vorige ronde al is afgehaakt. Maar heb je er eentje tussen zitten met veel doorzettingsvermogen, dan zet je deze ronde in en zeg je ’Dit is niet de afspraak, het spijt me heel erg maar ik ga je muten en we gaan door. Want dit werkt niet en zo kom ik niet toe aan alles wat we gezamenlijk hebben besproken’. Zo spreek je degene aan op zijn of haar gedrag in de groep en hang je er een consequentie aan vast.
Het liefst wil je nooit in ronde drie terechtkomen, daar wordt het een beetje grimmig. Maar soms is het niet anders, want als gespreksleider dien je de groep en nooit het individu.
Terug
Bericht delen?
Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Presenteren op de radio, hoe werkt het? – 360talk show

Grappen recyclen, mag dat? – 360talk show

Het vinden van je persoonlijke verhaal, hoe dan? – 360talk show

Stopwoordjes, hoe kom je er vanaf? – 360talk show

Hoe ga je om met spanning voor een presentatie? – 360talk show
Alle berichten
Power podcasts
Tips
Blogs
Artikelen