7 december 2021
/
Blogs
Als er ergens een beter moment is om gesprekstechnieken te bestuderen, is het wel tijdens debatten. Zeker in de politiek gaat het er soms hard aan toe. Iets wat ons opvalt tijdens politieke debatten is dat ze vaak vooral bestaan uit het louter uitwisselen van meningen en gelijk halen. En daar is een debat in de basis nooit voor bedoeld. Een debat is bedoeld om een nieuw gezamenlijk middelpunt te definiëren, hoe ver en op welke mogelijke manieren je ook uit elkaar ligt. En dat doe je door het gesprek aan te gaan.
Ook op de werkvloer zijn er logischerwijs verschillende meningen en zijn mensen het niet altijd met elkaar eens. Maar je gelijk halen over een onderwerp is niet the way to go. Als je voelt dat je dit aan het doen bent, ga dan eens bij jezelf na waarom je dat in eerste instantie doet en hoe je tot gezamenlijk besluit kan komen met de andere partij. Want daar ligt uiteindelijk ook de oplossing.
Het wil weleens voorkomen dat je in een verhitte discussie terecht komt, misschien zelfs tijdens of na afloop van je presentatie. Argumenten vliegen alle kanten op en zijn het doel van de discussie al ver voorbij. Ook hier is het belangrijk dat je weer naar je gezamenlijke grond terugkeert en het doel van de discussie weer scherp voor ogen krijgt. Dit betekent overigens niet dat je het altijd eens hoeft te zijn met elkaar. Agree to disagree is ook een prima uitkomst van een discussie.
Ook kun je er na een discussie achter komen dat je het toch wel eens bent met de ander. Veel mensen stellen dan alsnog niet hun mening bij, omdat ze een heersend gevoel hebben dat als ze een keer iets vinden, ze dat voor altijd moeten vinden. Dat is natuurlijk absurd. Als je je mening durft bij te stellen, dan laat je vooruitgang zien en kun je groeien.
Het zal misschien in eerste instantie voelen of de ander heeft gewonnen. Daarom gaan veel debatten ook over winnen en verliezen. Maar met die focus haal je rendement uit het hier en nu, terwijl je een veel groter perspectief zou moeten durven zien. Dit geldt ook zeker als gespreksleider. Dan is het ontzettend van belang dat je luistert naar de ander en ook tussentijds of achteraf je mening durft bij te stellen. Want mensen beoordelen je niet op je mooi gevormde verhaal, maar op wat je ermee doet. Waarbij het niet gaat om goed of fout, maar om variaties op hoe het kan.
Terug
Bericht delen?
Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.
Storytelling, de kracht van verhalen in communicatie
Spreekangst overwinnen, 10 tips voor betere presentaties
Presenteren op de radio, hoe werkt het? – 360talk show
Grappen recyclen, mag dat? – 360talk show
Het vinden van je persoonlijke verhaal, hoe dan? – 360talk show
Alle tips
Power podcasts
Blogs
In de media