Wat moet je met PowerPoint slides?

9 november 2021

/

Blogs

Image

Wij worden wel eens overvallen door mensen die ellenlange PowerPoints slides hebben vol met tekst en afbeeldingen. Als Gijs eraan denkt krijgt hij er al kriebels van en legt daarom de vraag bij Jonas: slides, wat moet je ermee?

Volgens Jonas werken veel mensen met slides, maar vaak om de verkeerde reden. Vaak zien we namelijk dat mensen de slides stiekem gebruiken als spiekbriefje. Ze laten hun presentatie dus afhangen van hun slidedeck en dat is niet de bedoeling.

Een goede presentatie is niet afhankelijk van slides. Maar, zegt Jonas, we hoeven er ook niet helemaal vanaf. Het kan ook heel sterk werken. Hoe? Nou zo:

  1. Plaats de juiste elementen op een slide: Dus niet lappen aan tekst, maar bijvoorbeeld een afbeelding. Zorg er wel voor dat de afbeelding het verhaal versterkt, en je niet een afbeelding gebruikt om maar een afbeelding te gebruiken.
  2. Kill your darlings: Niemand, echt geloof ons, niemand zit te wachten op een presentatie met 36 slides. Ga daarom door je presentatie heen, en haal slides weg die niks toevoegen aan je verhaal.
  3. Ken je verhaal: Zorg ervoor dat je grofweg (of helemaal) weet wat je gaat zeggen. Op die manier kun je vrijuit praten en kom je oprechter over dan wanneer je alles van en presentatie afleest. Een slidedeck is voor het publiek, niet voor de spreker.
  4. Vermijd collages: Als Gijs dan toch nog wat moet toevoegen aan deze tips over slides, dan wil hij graag dat mensen geen collages meer gebruiken in presentaties. Gewoon één beeld, schermvullend. Immers: één beeld zegt meer dan duizend woorden.

En stel nou, je wilt echt graag een spiekbriefje hebben tijdens je presentatie. Dan is dat natuurlijk geen probleem, zeker nu we veel online presenteren. Houd naast je presentatie een word document open of zet sprekernotities aan tijdens je presentatie. Zo kun je af en toe even spieken als je het niet meer weet. Zorg er dan wel voor dat je jouw verhaal in steekwoorden opschrijft, anders zorg je voor onnodige spanning bij jezelf.


Terug


Bericht delen?


Over 360talk
360talk traint jou en je team in online en offline presenteren zodat je helemaal klaar bent voor voor de hybride wereld van morgen.

Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Recente tips

Categorieën

Alle tips

Power podcasts

Blogs

In de media