Hoe overkom je spreekangst?

29 september 2021

/

Blogs

Image

Er is altijd een moment, vlak voor een presentatie, dat je denkt ‘ik kan het niet’. En ja, ook wij hebben nog steeds deze momenten, ook al doen we dit de hele dag. Voor Jonas komt deze spanning bijvoorbeeld wanneer hij een presentatie in een andere taal moet doen, dan raakt hij wel eens uit de flow en moet hij harder werken dan wanneer hij in het Nederlands presenteert. Het grote verschil is alleen dat het voor ons aanvoelt als gezonde spanning, we krijgen er adrenaline van. En met een beetje training, voel jij dat straks ook.

Spreekangst is op te lossen door goed te onderzoeken waar je nou eigenlijk bang voor bent. Want achter de angst of spanning om te spreken zit altijd een diepere onzekerheid: Ik ben niet slim genoeg. Ik ben niet knap genoeg. Ik ben niet spontaan genoeg. Ik ben niet voorbereid genoeg. En noem het maar op.  Al deze onzekerheden hebben ergens hun oorsprong.

Voor Gijs staat een oud docent nog vaak als duiveltje op zijn schouder met een opmerking over zijn lengte. Dat is een gedachte die behoorlijk dwars kan komen te liggen en omhoog kan komen wanneer je onder druk komt te staan, bijvoorbeeld tijdens een presentatie. Er is geen quick fix om van deze gedachte af te komen. Maar wel een aantal tips:

  1. Ga op onderzoek uit: het is de truc om te onderzoeken of de onzekerheden die je voelt nog waar zijn. Je bent alweer een paar jaren ouder, is de opmerking van twee jaar geleden nog wel juist? Of is dit inmiddels helemaal niet meer op jou van toepassing?

  2. Wees zacht voor je onzekerheid: Er is altijd een deel in je die onzekerheid voelt. Praat tegen dat gedeelte van jezelf als een kind en wees er niet te hard voor. Reken jezelf dus ook niet af op een paar kleine ‘foutjes’.  Iedereen wil zich graag blijven ontwikkelen, en daar is niks mis mee. Maar zie ook in wat je al bereikt hebt en wees niet te hard voor jezelf.

  3. Stop met overcompenseren: Als je extra je best gaat doen om te bewijzen dat je iets niet bent, dan klopt wat je zegt met wat je uitstraalt niet meer en kom je ongeloofwaardig over.

Uiteindelijk is het belangrijk om in reine te komen met je onzekerheden: ga er staan, ervaar het en accepteer eventuele onzekerheden die erbij komen kijken. En dat is geen quick fix, dat moet je echt gaat trainen door vaker te presenteren en dapper te zijn. Dus angst voelen, en het dan toch doen. Dan voel je de natuurlijke gezonde spanning die wij ook voelen en dan zul je ook zien dat je het duiveltje op je schouder gaat temmen.


Terug


Bericht delen?


Over 360talk
360talk traint jou en je team in online en offline presenteren zodat je helemaal klaar bent voor voor de hybride wereld van morgen.

Of het nou gaat over het leiden van vergaderingen, de pitch van je leven of een inspirerende TED talk, wij helpen je graag.

Recente tips

Categorieën

Alle berichten

Power podcasts

Tips

Blogs

Artikelen